Inschrijving geopend

Ultradiepe aardwarmte voor de industrie


€ 195 excl. BTW


Partners en experts van al onze platforms kunnen kosteloos deelnemen. Partners kunnen met hun VIP-code voor twee personen inschrijven.
Bedrijfsleden krijgen €100 korting, VIP-code geldt als kortingscode.


Wanneer

woensdag 11 oktober 2017


Locatie

Vakbeurs Energie 2017, Brabanthallen, Diezekade 2, 5222 AK 's-Hertogenbosch


Inschrijven

ULTRADIEPE AARDWARMTE VOOR DE INDUSTRIE
Potentieel zou dertig procent van de industriele warmtebehoefte kunnen worden afgedekt met warmte uit bronnen op vijf kilometer diepte of dieper. Hoewel in Nederland nog weinig ervaring is met ultradiepe geothermie, zijn er inmiddels succesvolle projecten uitgevoerd met diepe (tot vier kilometer) aardwarmte in de glastuinbouw en de gebouwde omgeving.

Het Utilities platform houdt tijdens Energie 2017 een Masters of Industry-bijeenkomst over de kansen van ultradiepe aardwarmte voor de industrie. Onder de noemer ‘Industry meets science’ spreken een wetenschapper en een ervaringsdeskundige over de vele facetten van deze veelbelovende duurzame technologie. Daarnaast is er voldoende ruimte om uw vragen en discussiepunten voor te leggen aan de experts.

De ervaringsdeskundige en aardwarmte-expert is deze keer Frank Schoof, voorzitter van stichting Platform Geothermie en onderzoekscoordinator van de Kennisagenda Aardwarmte van het ministerie van EZ. Schoof was onder andere betrokken bij een van de eerste aardwarmteboringen in Nederland. Platform Geothermie focust zich op onafhankelijke voorlichting over alle aspecten van de geothermie.

De academische bijdrage komt van Jan-Diederik van Wees, aardwetenschapper bij TNO en de Universiteit Utrecht. Van Wees onderzoekt hoe voorspellende modellen kunnen helpen in de opsporing van gunstige ondergrondse omstandigheden voor ultradiepe geothermie. Daarbij is niet alleen temperatuur, maar ook diepe doorlatendheid van belang om de warmte in de vorm van water naar boven te halen en weer te injecteren na afkoeling. De spanningstoestand en de daarvan afhankelijke vervorming van de aardkorst speelt hierin ook een grote rol. In de diepe ondergrond stroomt het grondwater namelijk makkelijker langs actieve breuken. Weten waar dergelijke breuken zitten geeft dus betere toegang tot de aardwarmte, en helpt ook bij het inschatten van risico’s voor seismische activiteit.

Programma

13:30 uur

Ontvangst

14:00 uur

Start bijeenkomst

Welkomstwoord David van Baarle (Utilities platform)

Frank Schoof, voorzitter van stichting Platform Geothermie en onderzoekscoordinator van de Kennisagenda Aardwarmte van het ministerie van EZ.

Discussie met spreker en publiek

14:50 uur

Korte pauze

15:05 uur

Vervolg bijeenkomst

Academische bijdrage van Jan-Diederik van Wees, aardwetenschapper bij TNO en de Universiteit Utrecht

Discussie met spreker en publiek

 

16:00 uur

Einde bijeenkomst

Inschrijven
Neem contact op

Gerelateerd nieuws